BC Numansdorp

De gemeente Cromstrijen heeft ambitieuze plannen. En dat is zichtbaar op het fraaie bedrijvenpark Cromstrijense Poort. Inmiddels hebben zich op deze uitgelezen zichtlocatie meer dan 200 ondernemingen gevestigd uit verschillende sectoren. En de komende jaren zullen daar nog heel wat prachtige bedrijven bijkomen.

Hoogwaardige bedrijfsruimten

Business Center Numansdorp speelt in op de vraag naar hoogwaardige bedrijfsruimten. De 14 multifunctionele hoogwaardige bedrijfsunits en de vrij indeelbare ruimte op de tweede verdieping kunnen volledig naar de wensen van u als individuele ondernemer worden opgeleverd.

Artist impression

Cromstrijen, een jonge gemeente met geschiedenis

De gemeente Cromstrijen is ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Klaaswaal en Numansdorp in 1984. De afstand tussen Klaaswaal en Numansdorp is ongeveer 5 kilometer. Beide kernen zijn verbonden door de Rijksstraatweg, een prachtige polderweg langs mooie boomrijen en vaarten. Uit de rijke, agrarische, geschiedenis van de twee dorpen is een aantal authentieke boerderijen overgebleven, zoals hoeve Strijendaal in Klaaswaal - die in 1808 is gebouwd - en Hendriks hoeve in Numansdorp, uit 1805. Momenteel telt de gemeente Cromstrijen ongeveer 13.000 inwoners en het heeft een oppervlakte van 7.000 ha.

Numansdorp

In 1642 is Numansdorp ontstaan. Numansdorp is gebouwd in de Numanspolder. Een vete tussen de heren van Cromstrijen en de eigenaren van Zuid-Beijerland was er de oorzaak van dat de bedijking van deze polder nogal lang op zich heeft laten wachten. De eerste bebouwing van Numansdorp vormde zich rond een uitwateringssluis aan de Numanspoldersedijk en van daaruit langs de Binnenhaven. Op de Voorstraat - de hoofdstraat van Numansdorp - werden dwarsstraten aangelegd.

Aan het einde van één van de Dwarsstraten, de Kerkstraat, werd in 1838 een kerk gebouwd. Het dorp breidde langzaam uit. In de jaren 1944 - 1945 werd de bevolking van Numansdorp door de Duitsers geëvacueerd. Als verdediging tegen de geallieerden wilden de Duitsers delen van Numansdorp onder water zetten.

De Watersnoodramp van 1953 heeft de Hoeksche Waard zwaar getroffen. Maar liefst 139 mensen kwamen om het leven. De zwaarst getroffen gemeente was Numansdorp, met 56 mensenlevens.

In 2003 is deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis imposant herdacht met een tentoonstelling en een herdenking bij de graven van de slachtoffers.

Het aanzicht van Numansdorp bestaat uit diverse historische panden. Café-restaurant Het Schippershuis bijvoorbeeld. Dit gebouw uit 1809 is na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog prachtig opnieuw opgebouwd. Numansdorp is met 9.000 inwoners de grootste van de twee dorpskernen.